Zawiłości kuchni polskiej, innymi słowy co nas wyróżnia na tle kuchni innych narodów

Kuchnia lokalna ukształtowała się na powierzchni wieków pod wpływem przeróżnych narodowości. W rezultacie powstała mieszanka, która zachwyca smakiem, wonnością, jest rozgrzewająca i sycąca. Jakie dania kuchni krajowej wyróżniają nas na tle innych państw?

najlepsza polska kuchnia Kraków

Co wpłynęło na formę kuchni polskiej?
Polska przez stulecia stanowiła autentyczną mieszankę kulturową. Obecne były w niej w związku z tym różnorodne ceremoniały, kompozycje oraz smaki. Krajowa kuchnia obejmuje w związku z tym elementy tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co ważne, niemal każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w ówczesnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wtenczas, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można też te dania, które pospolite są dla całej kuchni polskiej.

Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Podstawę stanowi oczywiście chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W lokalnej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kwaszona kapusta i ogórki, ziemniaki, kasze, różnorodne gatunki mięs.
Jakie są szablonowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodów jest przede wszystkim to, że najistotniejszym i w największym stopniu sycącym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch potraw: zupy oraz drugiego dania. Dania, jakie zjeść wolno w Polsce to ewidentnie:
•    pierogi z przeróżnymi nadzieniami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasolka po bretońsku.
Ubóstwiamy pyzy, kopytka i knedle, jakich bazą są oczywiście ziemniaki. Chętnie przyrządzamy z nich także placki ziemniaczane.
Kuchnia polska ma w rzeczywistości dużo do zaproponowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Również przybywający do nas turyści zaznaczają, iż jest rozkoszna oraz sycąca.