włoskie jedzenie Kraków

Włosi wiedzą, w jaki sposób jeść. Być może dlatego, że używane przez nich kompozycje są ożywcze, aromatyczne oraz solidne dla każdego. Stereotypowa kuchnia włoska śpieszy śródziemnomorskim wzorem pożywienia – koncentruje się na prostych, naturalnych, składnikach, co czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni na świecie. Badania wskazują, że korzyści przepływające ze wzoru diety śródziemnomorskiej są w stanie obejmować poprawę utraty wagi, poprawniejszą inspekcję poziomu cukru we krwi oraz zmniejszenie ryzyka depresji. Włoskie jedzenie jest także apetyczne oraz oznacza wypełnianie spiżarni potrawami, które nie tylko smakują niesamowicie, jednak też są całe napakowane właściwościami pobudzającymi zdrowie.

włoska restauracja w Krakowie

Spójrz na kilka poniższych składników, jakie stanowią kwintesencję kuchni włoskiej, napełnij kieliszek wina oraz gotuj!

Olej z oliwek
Jest to niemalże niebezużyteczne uporządkowanie każdej włoskiej potrawy. Każde 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, jakie spożywa się podczas przeprowadzania diety w stylu śródziemnomorskim, ryzyko wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej zmniejsza się o 10 procent. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest obfita w mononienasycone kwasy tłuszczowe, jak również witaminę E oraz inne zdrowe związki, jakie zmniejszają stan zapalny.

italian food Krakow

   

Pomidory z puszki
Świeże pomidory są imponujące, jednakowoż te z puszki mogą uczynić, że posiłek będzie przygotowany migiem – co jest niesłychanie ważne. Pomidory pomagają chronić nas przed poniektórymi nowotworami, chorobami serca i osteoporozą oraz są w stanie działać jako silne przeciwzapalne związki.

Czosnek
Czosnek ma na własnym koncie długą historię zagospodarowania z racji posiadanych atrybutów leczniczych. Po pierwsze, zawiera związek o nazwie allicyna, który przysparza się do odprężenia naczyń krwionośnych (dzięki czemu krew ma prawo płynąć swobodnie), wywołuje powstawanie naczyń krwionośnych oraz hamuje kurczeniu się płytek krwi. Związki czosnku niosą ze sobą jeszcze więcej korzyści: są w stanie zastopować wzrost komórek nowotworowych w celu ochrony przed rakiem oraz zniżyć poziom glukozy we krwi w celu zmniejszenia ryzyka cukrzycy.