włoska pasta

Pyszny, łączący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Rzecz jasna, chodzi o mozzarellę. Legendarny na całym świecie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a dokładnie z regionu Kampania. Swoją popularność zawdzięcza nie tylko to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, ale też specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają zupełnie oryginalnego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciąga się, ale równolegle nie zmienia swojego łagodnego i naturalnego smaku.

tiramisu galbani

Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Entuzjaści włoskiej pizzy czy też innych potraw, czy to z makaronami lub innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym naturalnie serem rzadko zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie produkty seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic czy też mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest niezwykle charakterystyczne dla mozzarelli to też jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt i smak. Ewidentnie ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w specjalnych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niedużą ilością serwatki. Dzięki temu ser jest ciągle świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus produkty sero podobne

przystawki z mozzarellą   

Wszyscy fanatycy serów, restauratorzy, kucharze czy po prostu przeciętni ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w samej rzeczy ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to towary seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach opakowań. Ten problem dotyczy także mozzarelli. W jaki sposób wspomniano na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w najwyższym stopniu znana oraz legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania wedle standardowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, również nazwa i receptura są wpisane na listę produktów chronionych i tradycyjnych.

mozzarella

Skąd więc wziąć innowacyjny, pyszny ser mozzarella? Wystarczy udać się do sprawdzonych delikatesów. Trzeba niemniej jednak liczyć się z tym, że pionierski włoski ser będzie niemało droższy, niż wyprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy schematycznego sera mozzarella możemy ogłosić jedno – w istocie należałoby dopłacić i cieszyć się pysznym smakiem.